Bezglutenowe makarony w diecie


Wydawać by się mogło, że dieta bezglutenowa wymaga wielu wyrzeczeń, tymczasem osoby cierpiące na alergię na gluten lub wykluczające go ze swojej diety ze względów zdrowotnych wciąż mogą bez problemu jeść pyszne dania, które będą smakować niemal tak samo, jak te zawierające białka roślinne. Świetnym przykładem na to są bezglutenowe makarony, które smakują niemal identycznie jak te zawierające pszenicę, a mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby, które zrezygnowały z glutenu w swojej diecie.

Makarony bezglutenowe

Najpopularniejszym bezglutenowym makaronem jest makaron kukurydziany, ale można również natknąć się na bezglutenowe makarony ryżowe, ciecierzycowe lub amarantusowe. Makaron kukurydziany bardziej przypomina popularny makaron z pszenicy, jednak jego kolor jest bardziej żółto-pomarańczowy, podczas gdy makarony ryżowe, ciecierzycowe i amarantusowe charakteryzują się typowo białym zabarwieniem. Ich smak niewiele różni się od klasycznego makaronu zawierającego gluten, a największą różnicę można zauważyć w konsystencji i sposobie gotowania.

bezglutenowe makarony

https://ekopiramida.pl/bezglutenowe_makarony

Każdy z nich gotuje się w podobny sposób co tradycyjne makarony z dodatkiem glutenu, jednak makaron kukurydziany na przykład często barwi wodę na żółto i tworzy na jej powierzchni charakterystyczną żółtą pianę. U osób które nie miały wcześniej styczności z makaronami bezglutenowymi może to budzić wątpliwości co do świeżości makaronu, jednak jest to zjawiskiem całkowicie normalnym. Po ugotowaniu makaron kukurydziany wystarczy odcedzić i przelać czystą wodą, a żółta piana na dobre zniknie. Z kolei makarony ciecierzycowe i amarantusowe, choć w smaku zbliżone do makaronów zawierających gluten, mogą wyglądać całkowicie inaczej. Przede wszystkim bardzo łatwo je rozgotować, przez co będą bardziej przypominały miękką papkę, niż trzymający kształt makaron. Ugotowanie ich al-dente jest niemalże niemożliwe i wymaga dużego doświadczenia z tego typu makaronem. Problemy z gotowaniem często zniechęcają osoby rozpoczynające dietę bezglutenową, w rzeczywistości jednak wcale nie jest to kłopotliwe.